järfälla

Fortsatt politisk strid om vårdnadsbidrag

Kristdemokraterna i Järfälla har inte gett upp hoppet om att kunna införa vårdnadsbidrag från och med nästa år - trots att folkpartiet säger att partiet kommer rösta emot förslaget, och att allt tyder på att folkpartiet får den avgörande rösten.

De borgerliga partiernas har lovat att införa ett kommunalt bidrag till föräldrar som inte har sina barn i förskola eller familjedaghem.

Kristdemokraterna och moderaterna vill infria löftet, men folkpartiet tycker att de ekonomiska tiderna är för oroliga för att lova pengar i flera år till vårdnadsbidrag.

Folkpartiskten Lars Bergstig säger att partiet kommer att rösta nej till förslaget i kommunfullmäktige den 17 november och allt tyder på att vårdnadsbidraget då inte kan införas.

Socialdemokraterna i Järfälla har ända från början varit emot vårdnadsbidraget. Socialdemokraten Flora Villalobos Castillo tror att konflikten inom den borgerliga alliansen främst kommer att drabba kristdemokraterna, som varit det parti som drivit frågan.

Lennart Nilsson säger dock att mycket kan hända innan förslaget klubbas i kommunfullmäktige, och samarbetet i den borgerliga alliansen fungerar bra.

Det är inte bara i Järfälla kommun som vårdnadsbidraget skapar politisk oenighet. Även i Sigtuna är situationen liknande. Kommunen där styrs av moderaterna, centern och socialdemokraterna. Men socialdemokraterna vill inte stödja förslaget om vårdnadsbidrag.

Sedan riksdagen beslutade att det var fritt fram för kommuner att införa vårdnadsbidraget från 1 juli i år - har femton av tjugosex kommuner i Stockholms län infört den möjligheten. Sammanlagt har 700 familjer i länet fått vårdnadsbidrag från 1 juli till 30 september.

Alla de kommuner som infört bidraget är borgerligt styrda. Med Södertälje som enda undantag. En del kommuner har ännu inte fattat beslut om de ska införa vårdnadsbidrag - medan några har beslutat att inte göra det som till exempel Botkyrka, Nynäshamn, Sundbyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista