Länsmusik startas i Stockholm

Stockholms län får som sista län i landet en så kallad länsmusik. Satsningen startar vid årsskiftet och det är Stockholms läns blåsarsymfoniker som kommer att sköta den praktiska hanteringen av länsmusiken.
Blåsarsymfonikernas vd Stefan Forsberg säger att det främst är skolorna som kommer att få ta del av länsmusiken. Programmen kan spänna från svensk folkmusik till världsmusik. Länsmusiken i Stockholm är till en början ett försök som sträcker sig över tre år. Staten skjuter till fyra miljoner kronor, och landstinget i Stockholm två miljoner. Chefen på landstingets kulturförvaltning, Hans Ullström, säger till Radio Stockholm att beslutet om länsmusiken kommer att tas senast till årsskiftet, då verksamheten också beräknas dra igång. Att just Stockholms läns blåsarsymfoniker har fått förtroendet att hålla i projektet, tror blåsarsymfonikernas vd Stefan Forsberg beror på att det var de som drog fram förslaget från början. Orkestern har dessutom ett väl utvecklat kontaktnät med många frilansmusiker som skulle kunna vara med i satsningen. - Jag tror att det blir kanon, ge oss tre år så kommer vi ha ett enhetligt stöd från alla 26 kommuner i länet, säger Stefan Forsberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".