Farlig leksak såldes i butik

Bly har hittats i leksaker inköpta i Stockholmsområdet. Kemikalieinspektionen ska nu utreda det misstänkta lagbrottet. Leksaksaffären har lovat sluta sälja dockan.

Den elektroniska dockan Sally djungeldjur visade sig ha lödningar som till 37 procent består av tungmetallen bly. Bly får inte finnas i elektroniska produkter och kan vara skadligt för människan. Leksaken är ett gosedjur för de allra minsta barnen, uppger TT.

Upptäckten gjordes sedan vänsterpartiet nyligen lät testa 17 leksaker hos det oberoende laboratoriet Intertek Semko.

Anledningen är att EU håller på att se över det 20 år gamla leksaksdirektivet som reglerar leksakers säkerhet. Men vänsterpartiets EU-parlamentariker Jens Holm och Eva-Britt Svensson anser inte att förslaget från EU-kommissionen är tillräckligt.

Vänsterpartiet har anmält butiken till kemikalieinspektionen som nu ska utreda fallet. Leksaksaffären som säljer dockan lovar att ta bort den ur sortimentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista