stockholm

För stora förskolegrupper i innerstaden

Nästan hälften av de kommunala förskolorna i Stockholms innerstad har för stora barngrupper. Stadens målsättning är att grupper med ett- till treåringar inte ska vara större än 14 barn, och att fyra- till femårsgrupperna ska ha max 18 barn. Men bara varannan förskola uppfyller målen.

- Det verkar svårt att hålla koll på alla barnen om det är så många barn i en grupp. Jag ska kolla på om det finns möjlighet att ha honom hos en dagmamma också, säger Erika Wallin.

Jonathan är bara fem veckor gammal, så mamma Erika har inte hunnit tänka så mycket på barnomsorg för honom än. Men på Kungsholmen där Jonathan bor är läget ungefär samma som på Norrmalm, och på Södermalm, som vi berättade i Stockholmsnytt imorse. Nästan hälften av barngrupperna inom förskolan är för stora.

På förskolorna utanför Stockholms innerstad ser det bättre ut, och i Spånga, Tensta och Skärholmen är barngrupperna relativt små.

Men enligt kommunstyrelsens andra vice ordförande, folkpartiets Ann-Katrin Åslund, jobbar nu staden för fullt på att göra barngrupperna mindre även i innerstan.

- I Stockholm så öppnar vi en förskoleavdelning varrannan arbetsdag, säger hon.

Men när tror du att barngrupperna i Stockholms innerstad kommer vara så små som Stockholm stad vill?

- Det går inte att säga något speciellt datum utan vi fortsätter utbyggnaden så länge som det behövs. Men det är ju inte jag som kan bestämma hur många barn som föds, det är ju föräldrarna, säger kommunstyrelsens andra vice ordförande, folkpartisten Ann-Katrin Åslund.

Reporter Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista