Hus i Brandbergen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Lite tid kvar för ombildning av hyresrätter

Boende Stockholms innerstad som vill ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt har minst till måndag nästa vecka på sig att lämna in ansökan. I Stockholmsnytt berättade vi under tisdagsmorgonen att Stockholms stad nu inför stopp för ombildningar i innerstan. Men när stoppet införs kommer att bestämmas först nästa vecka.

På tisdag har Stockholms Stadshus AB styrelsemöte. Man ska då bestämma från när ombildningsstoppet gäller, och var det gäller. Alla ombildningsansökningar som inkommer före stoppet träder i kraft, kommer att behandlas.

Enligt stadshusalliansen kommer stoppet att gälla innerstan, och vissa närförorter. Vilka närförorter vill man inte säga före mötet på tisdag. Men det kommer att omfatta närförortsområden där många ombildningar redan har gjorts. Och exempel på såna områden är Bromma, Gröndal och Årsta.

Alliansen gör bedömningen att de hyresgäster i innerstan som vill friköpa sin lägenhet, redan har inkommit med ansökan om det. Sedan valet 2006 har 468 fastigheter i innerstan och närförort ombildats eller ansökt om ombildning. Bara 11 av dem är ansökningar som inkommit sedan sista juni i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista