Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Svarta löner till sjukskrivna - nu kommer skattesmällen

Ett byggföretag i Bandhagen i södra Stockholm åker på en ordentlig skattesmäll och måste betala skatteböter. Enligt Skatteverket har bolaget i stor skala betalat svarta löner till underentreprenörer, som i flera fall samtidigt varit sjukskrivna och fått ersättning från Försäkringskassan.

Tre av byggföretagens underentreprenörer, byggjobbare bosatta i Haninge, Södertälje och Nacka, blir rejält upptaxerade av skatteverket för oredovisade inkomster.

Allra hårdast drabbas en byggare i Haninge som får sin beskattningsbara inkomst höjd med nästan 1,4 miljoner kronor för 2005 och 2006. Enligt Skatteverket har mannen, samtidigt som han jobbat utan att redovisa sin inkomster, fått sjukersättning från Försäkringskassan. Dessutom ska verksamheten pågått på i stort sett samma sätt och i liknande omfattning också under hela förra året, framgår av handlingar som nyhetsbyrån Siren tagit del av, så sannolikt är sista ordet inte sagt än i den här omfattande svartjobbshärvan.

Själv uppger byggjobbaren från Haninge att den stora mängden av insättningar på hans bankkonto alltsammans är spelvinster från hästar och spel som Lången, Bomben och Keno.

De svartjobbande och samtidigt sjukskrivna underentreprenörerna har enligt Skatteverkets utredning utfört omfattande arbeten i flera kända byggprojekt, exempelvis den pågående utbyggnaden av Nacka Forum. De ska också ha utfört byggjobb åt exempelvis Karolinska sjukhuset.

Reporter Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista