stockholms län

Lång tid att utreda misshandel mot barn

Det tar lång tid att utreda fall där barn misshandlats. Det visar en kartläggning som Radio Sockholm gjort. De utredningar som polisen i Stockholms län gjort hittills i år har i genomsnitt tagit fem månader.

När en anmälan om barnmisshandel kommer in till polisen är det viktigt att utredningen blir gjord så snart som möjligt. Mer än tre månader ska det inte ta enligt Riksåklagarens rekommendationer.

Men Radio Stockholms kartläggning visar att ingen av länets åklagarkammare når upp till det målet. De utredningar som polisen gjort hittills i år har i genomsnitt tagit fem månader. Värst ser det ut i Västerort där utredningarna som blivit klara fram till september i snitt tog 190 dagar.

Ofta dröjer det länge innan barnet ens blir kallat till förhör hos polisen och det betyder att också psykologer och andra myndigheter ofta griper in sent, säger psykolog Åsa Landberg på Rädda Barnen.

Ann-Charlotte Paulsson på Västerortspolisens familjevåldsenhet säger till Radio Stockholm att de långa utredningstiderna beror på att det saknas personal med rätt kompetens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista