Utredning kring vapen på skola fortsätter

Polisen har beslagtagit en telefon som tillhör den 18-åring som misstänks för olaga hot. 18-åringen tog med sig en soft air gun som han visade upp för sina skolkamrater på Samskolan i Saltsjöbaden i Nacka i måndags.

De går också igenom datorer som 18- åringen använt.

Mats Nylén vid Södertörnspolisen säger till Radio Stockholm att skolan hörde talas om en bild där eleven poserar med något som liknar ett vapen. Det var på fredagen för en och en halv vecka sedan. På tisdagen förra veckan kom skolan över materialet som sedan lämnades över till polisen dagen efter.

De går också igenom datorer som 18- åringen använt.

Mats Nylén vill inte säga om materialet omfattar mer än bilden. Han säger också att uppgifterna om att 18-åringen ska ha framfört dödshot mot någon på internetforumet Faceboook, inte kunnat beläggas i utredningen.

Utan att vilja gå in för mycket på utredningen säger han att polisen nu inriktar sig på att hitta ett motiv till varför 18- åringen agerat som han gjort och att skolkamrater fått berätta vad han sagt vid tillfället när han tog med sig luftpistolen till skolan.

Det var i måndags kväll som 18-åringen togs in för förhör efter att han tagit med sig en soft air gun, en form av luftpistol som inte kräver vapenlicens, som han visade upp på en lektion.

Efter att hörts av polisen släpptes han på natten mellan måndag och tisdag efter beslut av åklagare. Han är fortfarande misstänkt för olaga hot och avstängd från sin skola i två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista