Ingela Nylund Watz.

S-kritik mot majoriteten i halvtid

Längre vårdköer och ökande klyftor mellan fattiga och rika. Det hävdar socialdemokraterna i landstinget har blivit följden av den borgerliga alliansens styre, när de på onsdagen presenterade sin halvtidsrapport.

Socialdemokraterna i landstinget presenterade på onsdagen en rapport där de beskriver sin bild av länets sjukvård.

– Allt fler som står i vårdkö - i stället för tvärtom som borgarna lovade inför valet, säger oppositionslandstingsrådet Ingela Nylund Watz, och menar att det är frukten av en medveten politik från den borgerliga alliansen.

Sedan alliansen tog över ansvaret för vården i Stockholms län - och som en av sina första åtgärder efter valet sänkte skatten har resultaten inte alls blivit det utlovade - utan tvärtom sämre välfärd och allt längre väntetider, säger Ingela Nylund Watz.

Socialdemokraterna skräder inte orden i sin kritik av hur motståndarsidan styrt vården i Stockholms län sen valet.

Kritiken riktas framförallt mot projektet vårdval Stockholm - och nu med knappt två år till nästa val låter partiet en mycket lång vit limousin -  för dagen förklädd till ambulans - illustrera budskapet ”längre vårdköer för den som inte kan betala... ”

Nu är det ju som bekant en sak att sitta bredvid och tycka till, en helt annan att sköta rodret själv – och Ingela Nylund Watz förnekar inte att ett eventuellt maktskifte i nästa val kommer innebära att höjd landstingsskatt.

Hon säger till Radio Stockholm att skatten kommer att höjas för att få ordning på de nuvarande bristerna i vården.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista