stockholm

Hemlösa på centralstationen kartlagda

Hemlösa och psykiskt funktionshindrade personer som ofta vistas på centralstationen i Stockholm har för första gången kartlagts av socialtjänsten och landstinget. Enligt chefen för stadens uppsökarenhet Anna Mattsson har det så kallade centralstationsprojektet varit en framgång.

En av dem som dagligen vistas på centralen är Lars Olov som har varit hemlös från och till sedan 60-talet. Allt han äger har han i en pappkasse under armen.

Om dagarna letar han tomburkar i avgångshallen eller säljer Situation Stockholm nere i tunnelbanan. När han får en stund över läser han eller lyssnar på nyheterna och svensktoppen i radion som hänger runt halsen. Mitt dagrum kallar han centralen.

Lars Olov är inte ensam om att använda centralstationen som vardagsrum och tillflyktsort. Under projekt centralstationen fick personal från socialtjänsten kontakt med 82 personer som befann sig i någon grad av hemlöshet. De flesta av dem hade haft mycket lite kontakt med socialtjänsten eller psykiatrin.

Men Lars Olov är inte särskilt positiv till att bli uppsökt av socialtjänstens personal inne på centralen.

- Det kostar en jävla massa pengar och det är en massa konstiga typer som bara super och knarkar på härbärgena.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista