stockholm

Finanskrisen i fokus under budgetdebatt

Finanskrisen var det stora ämnet när Stockholm stads budgetdebatt inleddes på torsdagen. Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Karin Jämtin anklagade den borgerliga alliansen för att föra en ansvarslös ekonomisk politik.

- Oavsett konjuknkturcykel har ert svar varit detsamma - sänk skatten. Så enkel är inte politiken, säger Karin Jämtin (s).

Fianansborgarråd Sten Nordin (m) menar dock att Stockholms finanser är goda, och att oppositionens politik enbart skulle leda till högre kostnder där det mesta skulle lösas med skattehöjningar.

- Då skulle en ideologisk skattehöjarchock rulla in som en ny ekonomisk istid. Ekonomin skulle djufrysas och jobben bli färra. Jag tror inte att det finns någon ekonom idag som förordar höja skatter, säger Sten Nordin (m).

Miljöpartiet menar dock att ökade pris- och lönekostander innebär att alliansens satsningar äts upp: 

- Nu står jag här tomhänt för det finns inga satsningar i borgarnas budget. Det är Stockholms barn och ungdomar - det är socialt utsatta människor - det är miljön, idrotten och kulturen som får betala för era skattesänkningar, säger Yvonne Ruwaida (mp). 

- Det är stockholmarna som är förlorarna i er budget!

Men centerpartiet, som står utanför den borgerliga alliansen, menar att god miljö och låg skatt är viktigt för Stockholms attraktivitet.

- Vi politiker ska hålla oss i skinnet och anstränga oss hårt för att ta ut så lite skatt som möjligt av stockholmarna, säger Per Ankersjö (c).

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista