stockholms län

Löv och regn orsakade översvämningar

Det kraftiga regnfallet över Stockholm på torsdagen ledde till flera översvämingar när löv täppte igen flera dagvattenbrunnar på gatorna. I Stockholm tog trafikkontorets driftcentral emot omkring 200 larm.

- Jag promenerar Vallhallavägen fram till korsningen Banérgatan och där var hela trottoaren och gatan full av vatten. Vattnet gick hälften upp till knäna. Bilarna vadade och gamla människor med rullatorer kunde inte ta sig fram, säger Göran Sköld.

Det kom omkring 10 millimeter regn under tidig morgon och förmiddag vilket ledde till besvär på vägarna framför allt i de södra länsdelarna.

Göran Sköld förstod ganska snart att översvämningen på Östermalm berodde på att dagvattenbrunnen hade täppts till med löv och efter att ha ringt tre/fyra telefonsamtal kom han till rätt instans; till Trafikkontorets driftcentral. Ganska snabbt var personal på plats och rensade brunnen men han är ändå kritisk.

- Det är ju inte meningen att folk ska behöva gå eller åka i vatten och att gamla människor inte vågar gå ut. Då kan man ju förebygga det istället. Vi betalar ju skatt för underhåll, säger Göran Sköld.

Men Mats Frej informatör på trafikkontoret säger att det kostar för mycket att rensa dagvattenbrunnarna från löv i förebyggande syfte.

- Vi har 30 000 gatubrunnar i Stockholm, om vi nu skulle ha en person vid varje gatubrunn och som stod och såg till att inte löv täppte till, så skulle man behöva betala betydligt mycket mer i skatt, säger Mats Frej.

- Vi är beroende av att invånare ringer in till driftcentralen 651 0000 så vi kan komma ut och rensa, säger Mats Frej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".