Skärholmen

Bättre mat och rörelse - nytt projekt i förskolan

Länets förskolebarn ska få bättre hälsa. Det är i alla fall tanken när landstinget nu startar ett projekt i Skärholmen i södra Stockholm. Personalen ska få gå studiecirklar för att lära sig hur man får barn att äta mer nyttig mat och röra på sig mer. Maria Wikland är projektledare på landstingets Centrum för folkhälsa.

- Vi vet att barn i dag har dåliga matvanor. De dricker alldeles för mycket läsk och de äter för lite grönsaker. Man kan servera saker med handlar ju också om vad barnen i själva verket äter, säger projektledare Maria Wikland på Centrum för folkhälsa.

Personal från Skärholmens 27 kommunala förskolor ska nu få stadsdelens omkring 1 300 förskolebarn att blir mer hälsosamma.

Barnen ska lockas att äta mer näringsrik mat och leka mer utomhus, framförallt genom att förskolelärarna ska lära sig gå före som exempel. De ska visa att man äter grönsaker och att man promenerar när man ska någonstans.

Enkelt kan tyckas men det här är något som man ofta glömmer bort, säger Maria Wikland.

- Det handlar om att personalen ska äta med barnen, äta samma mat som barnen och visa entusiasm över det.

För då gör barnen likadant?

- Precis! Det är det roligaste som finns att härma vuxna för barn gör inte som vi säger utan som vi gör, säger Maria Wikland.

Så småning om ska projektet utvärderas och förhoppningsvis inspirera förskolor i hela Stockholms län, säger Maria Wikland, för antalet överviktiga barn ökar i hela länet.

- Det är fler och fler barn som är överviktiga och som är för tjocka helt enkelt. Till och med länets fyraåringar börjar visa upp övervikt, och där ligger Skärholmen tyvärr bland de sämsta.

Men på förskolan Fågelholmen i Skärholmen verkar det inte gå någon nöd - varken aptiten eller leken.

- Jag tycker om potatismos och sådana där köttbullar.

Tycker du om grönsaker?

- Ja, sallad.

Brukar du leka utomhus?

- Ja, vi leker pirat. ”Aj, aj kapten. Kapten, det finns en haj där!”

Helen Ling

helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".