Tågtrafiken igång igen

Tågtrafiken har nu kommit igång igen, i begränsad omfattning, förbi den plats intill Stockholms central där ett X2000-tåg blivit stående tidigare ikväll sedan ett hjulpar hoppat ur spåren. Det ena spåret är fortfarande blockerat efter olyckan och först imorgon bitti räknar SJ med att trafiken går enligt tidtabell.

Det var vid 17.30 på söndagseftermiddagen som ett tåg på väg mot Skövde och Uddevalla spårade ur när ett hjulpar hoppade ur spåren.

- Platsen är den sämsta tänkbara, alla tåg som ska söderut måste passera där. Ur den aspekten kunde det inte ha hänt på ett sämre ställe, säger Thomas Oberländer, pressinformatör på SJ.

Tåget var fast på spåret och blockerade all södergående tågtrafik. Även det andra södergående spåret stängdes för trafik under flera timmar. Nu har det öppnats och trafiken har kommit igång igen om än i begränsad skala.

Från klockan 23 är båda spåren stängda igen eftersom det är då bärgningen av det urspårade tåget ska ske. Under natten ska sedan Banverket göra de reparationer som behövs och från klockan fem på måndag morgon räknar Banverket med att allt ska flyta på som normalt igen. 

Fortfarande är all tågtrafik, även pendel- och regionaltåg, berörd av stoppet. Tågtrafikanter får räkna med avsevärda förseningar.

Fär pendeltågsresenärer måste centralen passeras på annat sätt än med pendeltåg. Pendeltågen som kommer söderifrån vänder i Älvsjö och Stockholms södra. Pendeltågen norrifrån kommer till Stockholm central och vänder där. Det enda spår som är öppet är reserverat för fjärrtågen, enligt Bodil Sonesson, Banverkets presstjänst. 

Flera tusen resenärer har drabbats av tågstoppet i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista