HUDDINGE

Många flickor känner sig mobbade - men inga löften om fler skolkuratorer

Politikerna ger inga löften om fler kuratorer på skolorna i Huddinge. Enligt en rapport upplevde var femte tjej att hon mobbats eller trakasserats förra läsåret och skolpersonal vill att kuratorer ska finnas till hands varje dag för att kunna hjälpa elever.

Grundskolenämndens ordförande i Huddinge, folkpartisten Åke Blomqvist, säger att kuratorerna ska komma närmare eleverna, men inte hur det ska gå till. Och han kan inte heller lova fler kuratorer.

- Det är en utredning på gång till förändringar inom elevhälsovården och dess uppbyggnad. Och just kuratorerna, att de kommer mycket närmare skolan och eleverna, det är en av de bitar som är riktlinjerna för den här utredningen. Meningen är att de ska vara mycket mer förebyggande och finnas tillgängliga. Skolsköterskan och skolkuratorn är jätteviktiga personer.

Så du menar att skolsköterskor och skolkuratorer kommer i framtiden finnas under mer tid ute på skolorna?

- Vi får se vad vi kan göra när det gäller den budget vi ska ta för nästa år, vi har inte kommit dit än.

Men du kan inte lova att eleverna kommer få mer tillgång till kuratorer och skolsköterskor ute på skolorna?

- Jo, en närmare tillgång, det ska de ha, det ska de få.

- Men jag kan inte tala om hur många timmar mer det skulle bli eller hur många huvuden mer det blir, det kan jag inte göra idag.

I en folkhälsorapport som Huddinge kommun gjort framkommer att mer än var femte tjej upplevde sig som mobbad eller trakasserad under förra läsåret. Ungefär hälften av killarna kände likadant.

Åke Blomqvist har ännu inte sett rapporten, men när Radio Stockholm, berättar hur många tjejer som känner sig trakasserade eller mobbade, säger han såhär:

- Jättetråkigt, säger han.

Marie Svensson, skolsköterska på Tomtbergaskolan i Huddinge - tycker inte att politikerna engagerar sig tillräckligt för de ungas hälsa.

- Ibland undrar man hur mycket de vet över huvud taget, säger hon.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista