stockholms län

Internetterapi görs tillgänglig för flera

Patienter som lider av ångest och depression kan sedan ett par veckor - utan remisskrav - få hjälp via internet och Vårdguiden.

Behandlingsformen heter kognitiv beteendeterapi, KBT, och det slopade remisstvånget är en stor förbättring både för vården och patienterna, säger psykologen Brián Ljóthsson på Karolinska Huddinge.

- För patienten är det definitivt så att det blir en snabbare och smidigare väg, men det finns också för samhället stora vinster i att vårdkedjan inte blir lika lång innan du kommer fram till den behandling som du behöver, säger han.

Direkt via datorn är det numera möjligt att få kontakt med enheten för internetpsykiatri. Efter att den sökandes behov av vård bedömts av de anställda etableras en kontakt och ett personligt behandlingsprogram via internet. Just direktkontakten är viktig, säger psykologen Brián Ljóthsson.

- Fördelen är att det är många som går och har de här sjukdomarna obehandlade. Tidigare var man tvungen att komma hit via remiss, så var man tvungen att gå via sin husläkare, men vi bedömer att de flesta kan själva bedöma sitt vårdbehov och kan direkt anmäla sig till oss då.

Tolv veckor tar programmet - och det kan för många bli både hårt och intensivt arbete. Men å andra sidan är kognitiv beteendeterapi en av de behandlingsformer som visat allra allra bäst resultat.

En av dem som deltagit i KBT på nätet är Inger Hagström. Hon ser stora fördelar med den snabba möjligheten till hjälp.

- Ja, jag tror att det blir enklare för de som har det här problemet nu om de vet vart de ska vända sig och märker att det här kan jag göra själv, så tror jag att det blir enklare. Jag hade jättemycket panikattacker som hade utvecklats till ett paniksyndrom och jag vaknade på nätterna och fick panikångest helt enkelt. Det började påverka min vardag så mycket så att jag tyckte att det blev förfärligt jobbigt, berättar hon.

Vårdbehovet bedöms av Internetpsykiatri vid Huddinge sjukhus. Om personen bedöms som lämplig för detta får de textmaterial och övningar för att själv kunna bemästra problemen. En gång i veckan har man kontakt med psykolog via e-post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista