STOCKHOLM

Äldreboende kritiseras av Socialstyrelsen

Socialstyrelsen riktar kritik mot Vintertullens äldreboende på Södermalm i Stockholm. Under våren och sommaren har det inkommit anmälningar mot äldreboendet både från anhöriga och lex Mariaanmälningar.

Vintertullens äldreboende har varit i blåsvädret efter en rad anmälningar det senaste halvåret.

Anhöriga har bland annat berättat om hur äldre har lämnats fastspända med stängda dörrar och neddragna gardiner, utan möjlighet att larma. Dessutom har äldreboendet fått två lex Maria-anmälningar mot sig under Attendo Cares knappt halvårslånga regi - det ena rörde ett självmord.

Vid Socialstyrelsens tillsyn av Vintertullens äldreboende konstaterades bland annat att hälsomålen på äldreboendet inte är kända av allpersonal, att rutiner för klagomål från patienter och anhöriga inte är kända av all personal och att det vid flera tillfällen saknats läkemedel på äldreboendet.

Att det inkommit så många anmälningar om Vintertullens äldreboende sen Attendo care tog över driften i våras är allvarligt säger Jonas Morian, pressansvarig på Attendo care.

- Varje anmälan som sker är naturligtvis allvarlig och det tar vi på största allvar. Mitt intryck är att de återspeglar en orolig period som har varit på den här verksamheten.

Och hur tar ni itu med de här problemen nu på Vintertullen?

- Jag har inte hunnit prata med verksamhetschefen. Jag utgår från att man kommer snarast möjligt ta fram en tidplan för att systematiskt helt enkelt gå igenom den kritik som är och beta av den helt enkelt, systematiskt. Det finns inget annat sätt att hantera den på.

Socialstyrelsen kräver nu att Vintertullen senast under våren nästa år har gjort en rad åtgärder - som att journalföringen förbättras, att ansvaret för information om patienter blir tydligare och att personalen förstår vikten av att patienter har tillgång till egna larm.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista