Äldreombudsmannen kritieras

Representanter för de två största pensionärsorganisationerna hävdar att förtroendet för äldreombudsmannen Siv Drott äventyras när hon jobbar som konsult för ett av de vårdbolag hon är satt att granska. Äldreombudsmannen i Stockholms stad Siv Drott ska arbeta som konsult åt vårdbolaget Medihem som driver Gärdets äldreboende åt kommunen.
Radio Stockholm har tidigare rapporterat om brister vid Gärdets äldreboende. Till exempel har patienter vanvårdats på olika sätt - det har gällt allt från liggsår till feldoseringar av medicin. Siv Drott hänvisar till att hon under tiden för konsultandet ska vara tjänstledig som äldreombudsman när hon hjälper vårdbolaget att få bukt med bristerna på vårdhemmet. Siv Drott ska vid 14 tillfällen före jul vara tjänstledig från Stockholms stad för att i stället jobba med att förbättra för de äldre på Gärdet. Äldreomsorgsborgarrådet och folkpartisten Birgitta Rydell säger till Radio Stockholm att hon är övertygad om att Siv Drott kan skilja på sina olika roller. Men Barbro Westerholm, ordförande i Sveriges pensionärsförbund säger att bara misstanken att äldreombudsmannen skulle vara påverkad av i sin roll som företrädare för de äldre gör att hon omöjligt kan ta ett konsultuppdrag för ett privat företag. I grannkommunen Solna, som också har en äldreombudsman, har man också en skeptisk syn på saken. Lise-lotte Bertrand, folkpartist och äldrenämndens ordförande i Solna, säger att allmänhetens förtroende för äldreombudsmannen riskeras om hon har dess olika roller.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista