Ny gemenskap delar ut soppa, kaffe och smörgåsar till hemlösa på Sergelns torg. Foto: Jessica Gow /Scanpix.
stockholm

Verksamheter för hemlösa kan bli utan lokaler

Flera dagverksamheter för Stockholms hemlösa riskerar snart att bli utan lokaler. Ny Gemenskap är den senaste verksamheten som behöver flytta. Nu är oron inför vintern stor bland personalen.

- Jag vet inte vad som händer med oss. Om ett år måste lokalerna utrymas, säger Anna Malmqvist platschef på Ny gemenskap.

I fyrtio år har hemlösa haft en mötesplats i föreningens lokaler i centrala Stockholm. När Stefan Wikberg hamnade på gatan i mitten av 90-talet var Ny gemenskap i början den enda fasta punkten i tillvaron.

- Där kan man ju få frukost, tvätta sina kläder, duscha. Då när man bodde ute hade man bara en box på Centralen som man hade grejer i, säger han.

Anna Malmqvist menar att det har blivit allt svårare att få kontrakt.

- Alla tycker att det är bra att finns verksamhet, men ”inte där jag bor, inte i mitt kvarter”.

Ny gemenskap är inte ensamma om att riskera att stå utan lokaler. Stadsmissionsgården vid Mariatorget behöver också flytta efter sommarens protester från grannar och polis, och Convictus som fick lämna Stadsgårdskajen för ett par veckor sedan har inte heller kunnat hitta någon som vill hyra ut en tillräckligt stor lokal.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista