Kvinnojourer vill se ökat stöd till kvinnor

För att bekämpa våldet mot kvinnor vill regeringen satsa på tryggare stadsmiljöer. På onsdagen presenteras ett nytt förslag på hur det ska gå till. Men när Radio Stockholm ringde runt till några av länets kvinnojourer var det andra saker de tog upp för att förbättra situationen för kvinnorna än utomhusmiljön.

- För att göra det tryggare... ja, man måste ta kvinnorna på allvar när de gör en anmälan om psykiskt eller fysiskt våld, säger Maggan Ericsson vid kvinnojouren i Norrtälje.

Gemensamt för flera kvinnojourer Radio Stockholm varit i kontakt med är att de vill att kvinnor ska tas på större allvar, att deras behov tillgodoses. Någon säger att det är märkligt att män som flyr från MC-klubbar får skydd från staten mot mäns våld, men att kvinnor som flyr av samma anledning måste förlita sig på ideella krafter. Violet Dahlgren vid Botkyrkas kvinnojour tycker att det är osäkert att kvinnor får olika stöd beroende på vilken kommun de tillhör.

I Norrtälje är samarbetet med polisen och kommunen gott, enligt Maggan Ericsson ordförande för kvinnojouren. Men hon tycker att det krävs hårdare tag mot männen:

- När de döms i tingsrätten ska de dömas till en behandling, att de ska gå till en terapeut, och gör de inte det ska det ligga ett fängelsestraff bakom.

Och för en tryggare miljö för kvinnor har hon bara ett förslag:

- Lite mer belysning, gator som är mer upplysta, men det mesta är ju innanför hemmets väggar.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".