Nya löneavtalet ska rymmas inom budgetar

För Stockholms stad och Stockholms läns landsting handlar Kommunals nya avtal om kostnader på 40 respektive 100 miljoner kronor i år. Men både staden och landstinget räknar med att klara kostnaderna inom ramarna för årets budget.
Personalborgarrådet i Stockholm, socialdemokraten Leif Rönngren, är positiv till det nya avtalet. -Det är en tydlig signal om att det är viktiga yrkesgrupper det handlar om, säger Leif Rönngren. Han ser ingen anledning till skattehöjningar eller nedskärningar i Stockholms stad till följd av det nya avtalet. Rönngrens socialdemokratiska kollega i landstinget, personallandstingsrådet Lars Dahlberg, säger att löneökningarna för landstinget också ryms inom bugeten i år, men att det kan bli svårare nästa år. Flera kommuner i länet uppger att löneökningarna inte innebär något större problem, däribland Södertälje och Botkyrka. I Salem, däremot, säger det moderata kommunalrådet Lennart Kalderén att avtalet tillsammans med minskade skatteintäkter, skatteutjämningen och ökade sociala kostnader ser ut att ge ett underskott på 24 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".