ÖSTERÅKER

Inga extra resurser till skolan

Det blir inga extra resurser till skolan i Österåker, trots kritik från Skolinspektionen. Däremot ska kommun försöka fokusera satsningar på ämnen där elever idag inte når upp till godkänt betyg, enligt politiker i utbildningsnämnden.

Idag lämnar var fjärde elev grundskolan utan godkänt betyg i ett eller fler ämnen, för pojkar är siffran ännu högre, var tredje pojke.

Nästan varannan elev i årskurs sex till nio i Österåkers kommun känner inte tillräcklig arbetsro i skolan.

Vivien Hjelm går i nionde klass i Skärgårdstadsskolan i Åkersberga.

- Det är för lite lokaler att vara tillsammans och sen så får vi inte så mycket skolböcker och sånt, men det är väl pengabrist, säger hon.

Samtliga skolor i österåkers kommun har utvärderats av Skolinspektionen, som hittade flera brister. Förutom att var fjärde elev går ur nionde klass utan fullständiga betyg så upplever hälften av eleverna i årskurs sex till nio att det är för stökigt i klassrummen.

Thomas Bocké som är lärare på Skärgårdsstadsskolan tycker att deras skolas största problem är dåliga lokaler.

- Ja, det gör ju att det blir svårt kanske om man behöver en liten grupp, att sitta någonstans. Så visst, det går ut över de som behöver mer stöd.

Ritva Elg är folkpartistisk ordförande i utbildningsnämnden i Österåkers kommun. Hon tycker det är oacceptabelt att var fjärde elev går ur grundskolan med ofullständiga betyg. Hon är också bekymrad över att så många elever inte har tilräcklig arbetsro i skolan.

- Det slår ju naturligtvis mot de elever som har svårigheter, till exempel med koncentration, det är väl de som tar stryk i det här sammanhanget, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista