Carema tar över missbruksvård

Företaget Carema Specialistvård som tar över den hårt kritiserade missbruksvården i centrala Stockholm. Nuvarande vårdgivare, Maria Beroendecenter, förlorade upphandlingen, och verksamheten byter utförare 1 april nästa år.

Enligt biträdande sjukvårdslandstingsrådet, folkpartisten Birgitta Rydberg, kommer vården framöver bli mycket bättre - och samtidigt billigare.

- De förslag vi har fått in har byggt på att man ska leverera ännu mer kvalitet än vad vi har idag, fler besök, mera specialisering. Och sen har det visat sig, när vi har kunnat titta på olika anbud, att vi har dessutom kunnat sänka kostnaderna, framför allt när det gäller avtalet om missbruksvården.

Det som upphandlats är vuxen-, barn- och ungdomspsykiatri i sydöstra delen av Stockholms län och på Järvafältet, samt stora delar av missbruksvården i centrala Stockholm. 

Det är det senare, en vård som idag drivs av privata Maria Beroendecentrum, som fått hård kritik för att ha tagit ut oskäliga vinster. Förra året handlade det om någonstans mellan 30 och 50 miljoner, men uppgifterna varierar. Nu ska det bli ändring, lovar Birgitta Rydberg. Carema kan inte vänta sig några stora vinster på att vårda missbrukare, säger hon, men medger samtidigt att det nu blivit tydligt hur dåligt det hela fungerade tidigare.

- Ja, och det är först när man gör en offentlig upphandling där fler får komma in med idéer och man jämför idéer som vi kan se vad är möjligt att sänka kostnaden och samtidigt ställa krav på ökad kvalitet, och det är just det vi har gjort i den här upphandlingen, säger Birgitta Rydberg.

Men så vården kommer alltså att bli betydligt bättre, samtidigt som den blir 35 miljoner kronor billigare?

- Ja, jag tyckte också det lät för bra för att vara sant, men när jag har gått igenom anbuden så är jag helt säker på att vi kommer att få en ännu bättre missbruksvård och samtidigt ha lägre kostnader för den och kunna lägga de pengarna på annan vård till patienterna i Stockholms län.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista