stockholm

Få papperslösa vill ha hjälp av facket

Få personer i Stockholm utan uppehålls- eller arbetstillstånd vänder sig till facket om hjälp med rättvis lön och bättre arbetsvillkor, trots att många så kallade papperslösa utnyttjas på arbetsmarknaden.

En anledning kan vara att de inte vågar ställa krav som kan innebär att de blir av med jobbet, säger Sten-Erik Johansson från fackförbundet LO, som är ordförande för Centret för papperslösa.

Papperslös är den som antingen inte påbörjat en asylprocess, eller fått avslag men stannat i Sverige.

Varje måndagkväll sen drygt en månad tillbaks har Centret för papperslösa öppet på Kammakargatan i centrala Stockholm. Dit kan papperslösa komma och be om facklig hjälp från både fackförbunden LO, TCO och Saco.

Med hjälp av fackliga företrädare har papperslösa möjlighet att få en skälig lön betalad retroaktivt för den period som hon/han arbetat med för låg lön.

Ilhama kom till Sverige 2004. För sju månader sen fick hon avslag på sin asylansökan. Hon säger att det vore omöjligt för henne att återvända till Azerbadjan eftersom hon var oppositionspolitiker i sitt land.

- Jag jobbar på restaurang eller med städning, säger hon.

Vad har du för lön när du jobbar?

- Lite pengar. Kanske en timme för 25 eller 30 kronor, säger Ilhama.

En annan kvinna som vill kallas för Veronica har bott i Sverige sen 2002. Hon kommer också från Azerbadjan och lever som papperslös i Sverige sedan hon och hennes man fått avslag på sin asylansökan. Veronikas var politiker i Azerbadjan och Veronica säger att de inte kan återvända eftersom både hon och hennes man då skulle fängslas.

Veronika har inget fast jobb att gå till, men jobbar då och då på svarta ströjobb.

- Jag Jobbar hos en familj som barnvakt, städerna för 25 kronor i timmen, säger han.

- Jag vill jobba och betala skatt men det går inte i Sverige.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista