Papperslösa får rätt till sjukvård

Papperslösa får rätt till sjukvård, men måste betala som andra utländska patienter - det är innebörden av de riktlinjer som landstinget tagit fram för hur papperslösa som söker akut sjukvård ska hanteras.

Papperslös är den som kommit till Sverige från ett annat land och ännu inte påbörjat en asylprocess, eller fått avslag, men stannat illegalt i landet.

Elias, som själv är papperslös, är rädd att vården ändå kan bli för dyr.

- Det kan bli bra på ett sätt, men det finns också andra sätt, därför att papperslösa måste betala själva, för att det är akut eller operation eller något liknande. Jag tror inte papperslösa orkar betala den här summan som de kräver från oss, säger Elias.

Elias kommer från Azerbajdzan och har bott i Sverige i sex år, de senaste åren som papperslös efter att inte fått asyl. När han eller hans fru behöver sjukvård brukar de gå till en hemlig klinik där de får gratis vård och där de kan känna sig trygga att de inte riskerar att bli anmälda till polisen eller Migrationsverket.

Landstingets nya riktlinjer ger papperslösa rätt till all akut sjukvård och återbesök, behandling av cancer och andra livshotande sjukdomar, akut psykiatrisk vård samt mödrahälsovård till gravida. Riktlinjerna ska gälla tills regeringen tagit fram nya mer generösa regler, till exempel har det diskuterats vilken vård barnen ska kunna få.

Kristdemokraten Pia Lidwall säger att den papperslöse inte behöver vara orolig för kostnaderna.

- Det kommer i andra hand. Vården blir ett företräde framför den omedelbara betalningsskyldigheten.

Men den papperslöse, vad kan han förvänta sig om han inte kan betala?

- Den papperslöse får naturligtvis betala vanlig patientavgift och sen så får vi se till att ordna det ekonomiska i efterhand.

Kan man avskriva en sådan skuld?

- Ja, det här är ju ingen ny fråga, det har avskrivits tidigare i många år, förmodligen i hela vårt land.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".