STOCKHOLM

Mycket alkohol på studentskivor

Fem burkar starköl per kille och en flaska vin per tjej - så mycket drack studenterna på vårens studentskivor i genomsnitt under en kväll. För första gången har alkoholkoncentrationen i blodet mätts hos de festande ungdomarna, och de har även intervjuats.

Bakom studien står organisationen STAD, Stockholm förebygger alkohol och drogproblem, inom beroendecentrum.

Tidigare har enkäter använts för att få reda på hur mycket ungdomar dricker. Men i år fick 380 personer blåsa i alkometrar och svara på frågor om hur mycket de druckit under sex studentskivor i våras. Som studentskiva räknas den fest som elever i sista årskurs på gymnasiet arrangerar på en restaurang i stan.

I genomsnitt hade tjejerna druckit en flaska vin, vilket kan översättas i 24 centiliter sprit. Killarna hade i snitt druckit fem burkar starköl eller motsvarande 34 centiliter sprit. Så om det är mycket eller inte jämfört med tidigare går inte att säga eftersom det var första gången det mättes på det här sättet.

Var fjärde tjej och ännu lite fler killar hade en promillehalt på över 1 promille i blodet. Nästan hälften av den alkohol som dracks under kvällen hade druckits innan själva festen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista