Huddinge

Högskola går miste om forskningspengar

Södertörns högskola får 20 miljoner kronor mindre än de räknat med, när regeringen fördelar fem miljarder kronor till forskning under de kommande fyra åren. Högskolan hade räknat med minimibeloppet 8 000 kronor per student - men det kommer de inte att få, enligt rektor Ingela Josefsson.

- Det innebär att många av våra lärare inte får någon forskning i tjänsten utan undervisar på 100 procent, och det är inte bra för kvaliteten, säger Ingela Josefsson. 

När Regeringe§n skjuter till fem miljarder till forskning så får universiteten och högskolorna i Stockholms dela på drygt 400 miljoner kronor extra. För Södertörns högskola får ett tillskott på 28 miljoner kronor. Men Högskolan hade räknat med 48 miljoner kronor, eftersom regeringen har lovat lärosätena att få en garanterad minimiresurs för forskning med 8 000 kronor per student. För Södertörns 6 000 studenter borde det alltså ge 48 miljoner.

Men regeringen undantar Södertörns högskola eftersom skolan redan får 160 miljoner från Östersjöstiftelsen, säger Peter Honeth som är statssekreterare för utbildningsminister Lars Leijonborg.

- De har en särskild stiftelse som Regeringen har instiftat som bara ger pengar till Södertörns högskola, så de har i själva verket en väldigt gynnad situation. De tillhör de som faktiskt får allra mest av högskolorna, säger Peter Honeth.

Men rektorn för Södertörns högskola, Ingela Josefsson, säger att forskning som inte berör Östersjön blir lidande, eftersom stiftelsepengarna bara får användas till just Östersjöforskning.

- Vi vill ju inte enbart utbilda Östersjöstudenter utan vi är ju en bred högskola som alla andra högskolor, säger Ingela Josefsson.

Reporter Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista