Stora skillnader i sjukskrivningar i länet

Det är mycket stora skillnader mellan hur sjuka invånarna är i länets kommuner. De som bor i Norrtälje har nästan tre gånger så många sjukdagar som Danderydsborna. Det visar beräkningar som Radio Stockholm gjort med hjälp av statistik från Riksförsäkringsverket.
Skillnaderna är stora mellan kommunerna i Stockholms län när det gäller antal sjukdagar och förtidspensioneringar. Det visar Riksförsäkringsverkets så kallade ohälsotal. Det är ett tal som anger antalet dagar per år som invånarna i genomsnitt fick sjukersättning eller förtidspension från försäkringskassan. Sjukskrivningar kortare än 15 dagar är inte med i statistiken. I Norrtälje var i genomsnitt varje invånare sjukskriven eller fick förtidspension i 51 dagar förra året. Andra kommuner med höga ohälsotal var Botkyrka, Södertälje, Nynäshamn och Haninge. Förutom Norrtälje är det alltså söderkommunerna som har sjukast befolkning. I den andra änden av frisk- och sjuklistan i länet hittar vi norrkommuner med låg skatt, låg arbetslöshet och höga medelinkomster. Allra friskast befolkning har Danderyd, där ohälsotalet var knappt 19 dagar förra året. Jon Dutrieux på Riksförsäkringsverket säger till Radio Stockholm att skillnaderna i ohälsotal mellan kommunerna i Stockholms län speglar en verklig skillnad i hälsa. Skillnaderna i statistiken beror alltså inte på att det exempelvis är lättare att bli sjukskriven i Norrtälje - utan på att norrtäljeborna verkligen är sjukast i länet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".