Gummistövlar i trapphuset vid ett fritids. Foto: Tomas Oneborg/Svd/Scanpix

Många elever inte lediga på höstlovet

På måndag börjar höstlovet i skolorna i länet. Men många går ändå till skolan för där ligger fritids. En rundringning bland Stockholms fritidshem visar att en majoritet av barnen kommer vara på fritids under lovet. Men inte Vilda Enrot som går i Västertorpsskolan, i södra Stockholm.

- Jag tycker det är väldigt kul och lyxigt för att min mamma berättade att hon inte hade höstlov och det verkar inte så kul, så jag tycker det är bra att ha det, säger Vilda Enrot.

Hälften av barnen på Vildas fritids kommer också vara lediga under höstlovet.

Men på flesta fritidshem Stockholmsnytt ringt runt till är en majoritet av barnen inte lediga. De kommer till fritidshemmet på skolan. Lite mer än hälften eller två tredjedelar, visar rundringningen. Och det är ingenting som vållar föräldrar dåligt samvete, enligt personalen. Tidigare när ekonomin var bättre tog fler föräldrar ledigt och färre barn kom säger dock personalen på fritidshem i Stockholms innerstad.

För de allra flesta barnen blir det riktigt ledigt först i slutet av veckan, som för åttaåriga Nora på Västertorpsskolan:

- Nej jag ska vara hos min farmor torsdag till fredag. Och det tror jag blir jättemysigt.

Så dina föräldrar jobbar den här veckan?

- Ja, de kommer jobba jättemycket, typ till sex, säger Nora.

Reporter Maria Persson Löfgren
maria.persson-lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".