Skärpning krävs på äldreboende

Gärdets äldreboende måste skärpa sina rutiner för hur man hanterar läkemedel. Ansvaret för vården måste fördelas på fler händer och det behövs krafttag så att man blir bättre på att behålla sin personal. Det påpekar Socialstyrelsen i sin granskning av Gärdets äldreboende.
Gamla som ramlat på hemmet, boende som inte fått hjälp av personalen och som fått feldoseringar av medicin - Gärdets äldreboende på Östermalm har länge dragits med stora brister. Vårdhemmet drivs sedan ett år tillbaka av det privata vårdbolaget Medihem. Det är efter nio Lex Mariaanmälningar, alltså anmälningar där pensionärer felbehandlats på något sätt, som Socialstyrelsen granskat sjukhemmet och kraven som nu ställs är många. Socialstyrelsen ser allvarligt på att vårdhemmet inte lyckats rekrytera och behålla vårdpersonal. Vid en inspektion i början av oktober var hälften av sjukskötersketjänsterna bemannade med inhyrda sjuksköterskor. Den stora omsättningen på personal är enligt Torsten Mossberg på Socialstyrelsen en anledning till de stora bristerna, inte minst i hanteringen av läkemedel. Och nu krävs en skärpning, både i läkemedelshanteringen, personalvården och inte minst av ledarskapet. I april nästa år ska Gärdet inspekteras på nytt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".