Landstinget

Kommunal stämmer landstinget

Kommunalarbetarförbundet vill att arbetsdomstolen ogiltigförklarar avskedandet av fem skötare som anklagas för att ha sovit under arbetstid på en psykiatrisk avdelning i Stockholm.

I februari i år avskedade landstinget ett helt nattlag vid Nacka sjukhus, det rör sig om tre sjuksköterskor och fem skötare. Enligt landstinget har patientsäkerheten äventyrats när vårdlaget systematiskt och grovt åsidosatt sina arbetsuppgifter.

Det var strax före jul i fjol som arbetslaget stängdes av från sitt arbete vid en psykiatrisk avdelning vid Nacka närsjukhus. Enligt landstingledningen har de åtta regelbundet delat upp natten emellan sig. Några har jobbat, medan de resterande sovit. Enligt landstinget ska det inte ha rört sig om några enstaka tupplurar - utan de ska ha legat nerbäddade med täcke och kudde och mobilen avstängd. Till detta ska det finnas flera, av varandra oberoende, vittnen. Så mycket framkom vid de lokala förhandlingarna med Kommunalarbetareförbundet.

Sedan dess har det hänt en del. Landstinget har tagit tillbaka avskedandet av en av de tre sjuksköterskorna - för de båda andra pågår fortfarande centrala förhandlingar. Och när det gäller de fem vårdarna blir det nu arbetsdomstolen som får avgöra deras öde.

De inblandade själva förnekar att de sovit på arbetstid. Därför har deras fack, Kommunal, tagit hjälp av LO-TCO Rättskydd, där juristen Malin Wulcan säger till Radio Stockholm att ord står mot ord och att arbetsgivaren har bevisbördan. Nu har landstinget ytterligare en vecka på sig att ge sin samlade syn på det inträffade.

När målet med de avskedade vårdarna kommer upp i domstolen är inte klart.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".