Ams noterar färre nya jobb.

Kraftig minskning av antalet nya jobb

Antalet nyanmälda jobb hos Arbetsförmedlingen i Stockholms län har mer än halverats jämfört med vid samma tid förra året - samtidigt som antalet varsel blir allt fler.

Än så länge har arbetslösheten inte ökat, men det är bara en tidsfråga, säger Britt Karlsson, chef för Arbetsförmedlingen på Kungsholmen i Stockholm.

-Ja, vi förväntar oss att det kommer att öka, men det kanske inte kommer förrän på andra sidan nyår, säger hon.

Och var kommer det då att slå först tror du?

- Ja, det är ju svårt att säga, vi ser ju ingen tydlig bransch ännu, även om nedgången av platser har ökat. Men vi ser ingen bransch specifikt.

Än så länge är det svårt att se var den förväntade arbetslösheten kommer att slå till först. Men en del tecken börjar synas. Till exempel har antalet nyanmälda jobb i Stockholmsområdet gått ner kraftigt jämfört med vid samma tidpunkt förra året. Det handlar om en halvering - lite drygt 3200 nya jobb i slutet av förra veckan mot över 6500 samma vecka i fjol.

Enligt Helene Dahlström på Arbetsförmedlingens prognosavdelning har också antalet varsel i Stockholms län ökat med uppemot 65 procent hittills i år, jämfört med de första tre kvartalen förra året.

Men än så länge syns ingen ökad öppen arbetslöshet. Den borde inte komma förrän runt årsskiftet, den senaste tidens kaos på finansmarknaden hinner inte ändra på den prognosen, säger Helene Dahlström.

På Arbetsförmedlingen på Kungsholmen letar Ingemo Harald just nu efter nytt jobb och hon har noterat att de bli allt färre.

- Ja, framför allt har jag tittat de senaste veckorna, och det har minskat kraftigt, från säg fyra veckor tillbaka och idag, hur det ser ut, för jag sitter med en massa jobbsajter och får en massa tips till mig - och det blir färre, säger hon.

Börjar det kännas hopplöst?

- Nej, det gör det inte ännu. Jag är ganska kompetent, så jag bör klara mig.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista