STOCKHOLM

Politiker oeniga om situation i Husby

Politikerna i Kista stadsdelsnämnd reagerar mycket olika på att polisbilar, bussar och brandkår blivit angripna med stenkastning. Ordföranden i nämnden anser att mycket görs medan majoritetskollegan från kristdemokraterna varnar för ett ännu värre scenario.

- Lämnar man ett område åt sitt öde samtidigt som det möter allt större sociala och andra utmaningar då går det ju snett. Jag tror vi har fler sådana här områden som tickande bomber runt om i Sverige, säger Anders Tilly, gruppledare för kristdemokraterna.

Nu är du ju politiker borde du inte se det som ett underbetyg för er som politiker då?

- Jo, men det är väl klart.

Annette Jansson (m), är ordförande i Rinkeby Kista stadsdelsnämnd.

- Ja det vi måste göra det gör vi redan nu, vi gör massor, säger hon.

Det är rätt allvarlig kritik som kommer från närpolisen att man inte gör tillräckligt för ungdomarna.

- Ja det är mycket allvarlig kritik, det håller jag visst med om. Jag vet inte hur mycket den här personen känner till om det, jag vet inte vem han är, för jag känner inte den här personen personligen.

Han är närpolis...

- Han jobbar tydligen här i Kista, ja.

Nej, Annette Jansson verkar inte ta närpolisen Mustafa Alshawis kritik på allvar. Alshawi har tidigare varnat i Radio Stockholm för ett ungdomsuppror i förorterna.

Men Annette Jansson håller inte med om att stenkastningen är en ungdomsprotest. Det gör kristdemokraten Anders Tilly, som också har fler exempel på stenkastning i området mot bussar.

- Jo, alltså jag blir ju upprörd, jag har full förståelse för att skyddsombudet har stoppat trafiken när det gäller bussarna, det är direkt livsfarligt.

- Tyvärr är det inte första gången det händer. Vi måste ta till kraftåtgärder, både polis, socialtjänster, föräldrar och skola måste agera tillsammans.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista