Kommunerna ser över ekonomin

Länets kommuner rustar för en lågkonjuktur. Det är framför allt nyinvesteringar som tillfälligt läggs på is, visar en rundringning som Radio Stockholm gjort.

Clas Olsson, chefekonom på Sveriges kommuner och landsting, tror att staten måste ge mer pengar till kommunerna.

- Jag tror att det vore klokt nu om regering och riksdag beslutade rätt snart om att man ger ett tillskott till statsbidraget till kommunerna för 2010, för då skulle man veta i kommunerna att då kan vi låta bli att verkställa en del planer på omstruktureringar och effektiviseringar under det här kommande året som vi kanske annars måste göra för att få göra ekonomin i balans, säger han.

Det är kombinationen finanskris och lågkonjuktur som oroar kommunerna. Har inte invånarna jobb, så får kommunen in mindre skatter och i en lågkonjuktur brukar kostnaderna för socialbidrag öka. De flesta kommuner som Radio Stockholm talat med ändrar inte sina budgetar, men ser över investeringsplanerna.

Salems kommun med 14 000 invånare planerar dock att spara 14 miljoner kronor nästa år för att få budgeten att gå ihop och neddragningar kommer att ske inom skola och äldreomsorgen, men Salemborna kommer inte att märka av dem, säger kommunalrådet Lennart Kalderén.

- Det mesta av det här kan ordnas genom att se över schemaläggningar, att kanske något minska vikarietäckning, att inte tillsätta vakanta tjänster framför allt. Sen kan vi inte utesluta att enstaka uppsägningar kan det bli, säger han.

Men 14 miljoner kronor på en budget på 600 miljoner är inte mycket anser Lennart Kalderén, som ändå tar det ekonomiska läget med ro.

- Den här finansiella oron har ju tärt på tålamodet alltså, helt klart. Och man måste ju vara fylld av respekt inför att försöka få kommunens ekonomi att gå ihop. Men det här är en konjunkturnedgång och det kommer snart en konjunkturuppgång igen, säger han.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Research Lila Karlström
lila.karlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista