STOCKHOLM

Aktivitetshuset Xist läggs ner

Onsdagen var det sista dagen för flera verksamheter som riktar sig till unga utsatta tjejer i Stockholm och som drivits av konkursdrabbade organisationen Kvinnoforum.

Maria Becklund, föreståndare på Aktivitetshuset Xist, berättar hur tjejerna reagerat efter att beskedet om nerläggning kom

- De är besvikna. Det känns jättetungt, för det är många som säger att aktivitetshuset har varit en frizon för tjejer, där man kan slippa olika förväntningar som man har på sig när man umgås med killar också till exempel, säger hon.

Unga föräldrar, tjejer utsatta för våld och tjejer som behövt gå anonymt till en ungdomsmottagning står från imorgon utan hjälp från organisationen Kvinnoforum. Kvinnoforum som har drivit verksamheter för dessa grupper i aktivitetshuset Xist har gått i konkurs. Nu har de ingenstans att hänvisa sina unga besökare, säger Bam Björling, före detta vd och grundare av Kvinnoforum.

Kommunen diskuterar om de ska ta över verksamheten för unga föräldrar. Men tjejerna som gått på andra aktiviteter som kurser eller fikat på aktivitetshuset Exist kan inte vänta sig nya alternativ från kommunen. Maria Becklund hoppas på andra finansiärer i framtiden.

Lotta Karlsmark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".