SÖDERTÄLJE

Polis vill ha kontor i Fornhöjden

Brinnande bilar, skadegörelse och stölder. Så beskrevs Fornhöjden i Södertälje i somras. Barn och ungdomar pekades ut som de ansvariga för oroligheterna. Men tillfälligt har det nu lugnat ner sig lite i området, enligt polisen, som nu vill ha ett särskilt kontor även i Fornhöjden.

- Ja, sista tiden har vi fått rapporter om, och vi upplever att det har blivit lugnare. Vi har haft en negativ utveckling men den har stagnerat och så har det lugnat ner sig något. Och det får vi hoppas att det är en trend som håller i sig, säger Lars Åkerblom, närpolischef i Södertälje.

Men att det är lite lugnare nu betyder inte att det kommer fortsätta så, säger Lars Åkerblom. Han vill se ett lokalt poliskontor i Fornhöjden från 2009, precis som det redan finns i Ronna och Hovsjö. Även om han tycker att det viktigaste är att föräldrarna håller koll på sina barn och ungdomar, så tror han att ett kontor i Fornhöjden skulle öka tryggheten för de boende där.

- Från polisens synvinkel så är det jätteviktigt att vi etablerar oss i områdena och finns där långsiktigt, säger han.

Just nu håller Lars Åkerblom på med en skrivelse om att Södertäljepolisen behöver ett poliskontor i Fornhöjden. Om det blir av återstår att se. Det beslutet tas av polislänsledningen.

Men att det tillfälligt har blivit lite lugnare i Forhöjden håller alla som Radio Stockholm träffar i området på onsdagen med om.

- Man kan säga att det är lite lugnare. Men man kan inte säga att det är ingenting för att du vet det är ungdomar som brukar göra sådant här, säger Gardenja Hemez, 14 år, som bor i området.

En kille som vill vara anonym säger:

- Det har blivit mycket bättre, alltså jämfört med förr.

Tror du att det kommer hålla i sig då?

- Nej, hålla i sig det tror jag inte. Ärligt talat, jag tror det kommer fortsätta.

- Alltså det är bättre än förut, säger Eivana Marzuk som är 17 år och har bott i Fornhöjden i två år.

Men går du någonsin själv på en kväll?

-Nej, nej, nej, aldrig. Jag går alltid med min pappa eller med mina kusiner, säger hon.

Du känner dig inte säker?

- Nej.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista