Stängt biljettkontor.

Lugnare än väntat på Arlanda efter Sterling-konkurs

Lågprisflyget Sterling meddelade natten till onsdagen att bolaget begärs i konkurs. Finanskrisen och de höjda bränslepriserna knäckte det danska flygbolaget.

Sterling har flugit från bland annat Stockholm till resmål i Europa. På onsdagen ställdes 13 avgångar från Arlanda in. Men på flygplatsen var det lugnare än ansvariga väntat sig, berättar Niklas Härenstam, presschef på Arlanda.

- Vi hade väl nästan trott att det skulle vara mer resenärer här än vad det faktiskt var. Det var väl ett 40-tal som dök upp tidigt i morse, säger han.

På Arlanda hade man förberett sig genom att kalla in extra terminalvärdar för att ta hand om Sterlingresenärerna, enligt Niklas Härenstam.

- Det finns ju några små ljusglimtar i bedrövelsen och det är ju att just idag flyger ju både Norwegian och SAS gratis alla bokade Sterling-resenärer så att man ska kunna ta sig hem om man är strandsatt.

Av de 13 turer som ställdes in var det nio utrikesturer och fyra inrikesturer. En av resenärerna som fick problem på Arlanda på morgonen var Lars Mellgren.

- Jag skulle ha åkt till Köpenhamn i jobbet, men det ser inte ut som jag kommer iväg, sa han.

Sterlings konkurs kom som en överraskning vilket gjorde att många resenärer blev strandsatta. För att undvika sådana här händelser framöver har Luftfartsstyrelsen börjat granska flygbolagens ekonomi. Men det är något som bara berör de svenska flygbolagen.

- När det gäller Sterling kan vi nog lämna det därhän, eftersom det är ett danskt bolag och då har inte vi den möjligheten att gå in och titta på det bolaget. Men om vi säger att det hade varit ett svenskt bolag, då hade vi kunnat följa det mer noga och ha mer koll på det under en längre tid, för att se om man kan hantera de här ekonomiska problemen, säger Anders Lundblad, informationschef på Luftfartsstyrelsen.

Märtha Hulth, SR Uppland

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".