STOCKHOLM

Multietnisk begravningsplats planeras

En så kallad multietnisk begravningsplats planeras på Järvafältet i norra Stockholm. Begravningsplatsen ska inte delas in i områden, kvarter, för olika religioner utan vara till för alla.

Det här är den första multietniska begravningsplatsen i Stockholm. Roland Palm är utredningschef vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning.

- Samhället håller på att bli mer och mer sekulariserat. För att följa då den tidstrenden, så vill nämnden att vi ska försöka arbeta med en multietnisk begravningsplats, där alla trosinriktningar kan gravsättas utan att dela upp det här på olika kvarter för olika religioner, säger han.

Kyrkogårdsnämndens politiker anser att religionen kommer att förlora i betydelse i samhället, så kallad sekularisering. Därför planeras en begravningsplats på Järvafältet där alla ska kunna begravas sida vid sida oberoende trosuppfattning.

Det är inte första gången som Kyrkogårdsförvaltningen försöker hitta en lämplig begravningsplats på Järvafältet. Det nu aktuella området ligger vid Hjulstakorset, i vinkeln mellan Akallavägen och E18 mot Granholmstoppen. Det nya är att alla ska kunna begravas sida vid sida, oberoende av trosuppfattning.

Men begravningsplatsen ska utvecklas succesivt. Först ska den vara till för dem som bor i området men på sikt även för andra när begravningsplatserna tar slut i Stockholm.

En multietnisk gravplats har också en praktiskt fördel - om man inte behöver dela in begravningsplatsen i olika kvarter är den enklare att bygga ut.

Begravningsplatsen planeras vid Hjulstakorset, i vinkeln mellan Akallavägen och E18 mot Granholmstoppen. Nästa år ska det utlysas en arkitekttävlning för området. Det finns bland annat fornlämningar att ta hänsyn till och trafikbuller, men kanske det svåraste är att få ett godkännande från de olika trosuppfattningarna.

- Genomförbart är det säkert och jag tror att det med tiden kan bli mer och mer naturligt att tänka på det här sättet, men för närvarande tror jag att de olika trosinriktningarna är rätt styvnackade till den här tanken, säger Roland Palm.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".