Nämndeman dömd till fängelse

En före detta lokalpolitiker och nämndeman i Stockholmsområdet döms av Svea Hovrätt till tre års fängelse för att ha tvättat svarta pengar åt det kriminella mc-gänget Red Devils. Hovrätten fastställer därmed tingsrättens dom.

Den 67-årige mannen, som haft politiskt förtroendeuppdrag för ett parti i en kommun utanför Stockholm, får tre års fängelse för bland annat grovt bokförings- och skattebrott. Den omfattande härvan av ekonomisk brottslighet handlar om penningtvätt, svarta löner och falska fakturor genom två bolag, som tillhandahåller ekonomiska tjänster inom bygg- och transportbranschen i Stockholmsområdet.

Penningtvätten, det vill säga att mannen genom olika ekonomiska transaktioner har tvättat svarta pengar vita, har enligt domstolen skett åt det kriminella mc-gänget Red Devils i Falun, en klubb som har en stark anknytning till ökända Hells Angels.

Härvan omfattar flera miljoner kronor och handlar till betydande delar om bokföring som medvetet och systematiskt har misskötts. Enligt åklagaren har det skett med det enda egentliga motivet att affärshändelserna inte ska kunna kontrolleras i efterhand, brott har också begåtts för att dölja andra brott.

Det har under rättegångarna framkommit att flera av de åtalade, från början elva personer i Falun och fem i Stockholmsområdet, är hårt skuldsatta och kriminella sen tidigare.

Den 67-årige före detta lokalpolitikern har under året suttit med som nämndeman i Stockholms tingsrätt vid åtta tillfällen och vid två tillfällen under 2007.

På onsdagen dömdes han alltså av Svea Hovrätt till tre års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".