Manifestation för narkotikans offer

På torsdagen hålls runt om i landet manifestationer mot narkotika. På Medborgarplatsen i Stockholm hålls en tyst minut för att hedra offren för missbruket.

Sebastian har själv tidigare varit missbrukare och känner många som dött av narkotika.

- De dödsfallen som jag har sett och varit med om har ju mest varit det att man kanske har varit inne på avgiftning och varit ren och sen så kommer man ut, och då ska man ta en sista fix innan man ska in på planeringshem. Då tar man den dos man hade när man var inkörd, och då slocknar man liksom, säger han.

Varje år dör sker över hundra narkotikarelaterade dödsfall i Stockholms län. För att färre människor ska dö måste samhället bli bättre på att fånga upp dem som är i riskzonen, säger Håkan Leifman, chef för landstingets enhet för förebyggande insataser.

- Jag tror att man ska fortfarande vara väldigt tydlig med att vi vill att så få som möjligt börjar testa narkotika. Men sen finns ju då en grupp som har testat, som använder då och då, eller kanske som använder regelbundet, som är alltså riskbrukare. Så att se till att de inte hamnar i ett mer avancerat missbruk - där kan vi göra väldigt mycket, alltså, unga vuxna som är på glid.

En riskbrukare som inte fångades upp i tid var Sebastian. Idag är han drogfri, men det tog flera år av tungt missbruk innan han kom i behandling.

- Jag hade ju haft det väldigt bra ställt innan och jag trodde ju under väldigt lång tid att min lycka i livet berodde just på att jag knarkade. Men sen när det rasade, då rasade det väldigt fort. Och det tog ju faktiskt flera år ändå med upp- och nersvängar tills att jag insåg att nu är det nog, nu pallar jag inte längre.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".