St Jakobs kyrka.
STOCKHOLM

Finanskris kan tvinga kyrka att stänga

Stockholms domkyrkoförsamling har fått problem i finanskrisens spår. Församlingen har aktier i massor och den oroliga börsen gör att det nu till och med pratas om att stänga kyrkor.

- När vi talar om att stänga kyrkor, så är det framför allt St Jakobs kyrka vi har nämnt, men det är det sista vi kommer att göra när allting annat sviker och bedrar, säger domprost Åke Bonnier.

Domkyrkoförsamligen har enligt Åke Bonnier en form som liknar en glesbygdsförsamling, eftersom få bor i city. Det här missgynnar församlingen i skatteintäkter, eftersom den samtidigt har mer eller mindre nationella åtaganden, enligt Åke Bonnier.

De summor församlingen får in på kyrkoskatt är långt ifrån tillräckliga och därför har församlingen varit tvungen att lita till aktieaffärer. Men finanskrisen har lett till att aktiekapitalet halverats för Domkyrkoförsamlingen. Det betyder att de har fått skära kraftigt i sin budget, och därmed fått ner underskottet från minus 5,4 miljoner till minus 2,6 miljoner för att klara sig.

Men med den budgeten kan församlingen bara leva ett år till. Sedan måste de ha hjälp av kyrkan på nationell nivå, därför ber de om ett extra utjämningsbidrag på 1,6 miljoner kronor.

Gunnar Nygren, som är ekonom på finans- och ekonomiavdelningen på Svenska Kyrkan centralt, är dock inte säker på om församlingen i Stockholm kommer att få ett sådant bidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".