Länsstyrelsen samordnar insatser mot trafficking

Länsstyrelsen i Stockholm blir ansvarig för att samordna arbetet mot prostitution och människohandel i hela landet. Regeringen skjuter till två miljoner i år och ytterligare fyra miljoner kronor under de kommande två åren för nationella insatser.

Sen tidigare samarbetar myndigheter i Stockholms län mot människohandel för sexuella ändåmål, så kallad trafficking. Det är med utgångspunkt i de erfarenheterna som länsstyrelsen nu ska försöka få igång en samverkan på flera håll i landet. Framför allt gäller det att få myndigheter att samarbeta, men även frivilligorganisationer ingår, enligt Maria Backe, samordnare för kvinnofridsfrågor på länsstyrelsen i Stockholm.

I Sverige är Stockholms län det enskilda län dit flest kvinnor som utsätts för trafficking tros bli förda. Rikskriminalpolisen har tidigare uppskattat att det finns mellan 150 och 200 traffickingoffer i länet - vilket beräknas motsvara ungefär en tredjedel av de traffickingoffer som finns i landet.

Förutom att regeringen skjuter till pengar för nationella insatser, fördelas nu också totalt 12 miljoner kronor till åtta länsstyrelser för att arbeta med regionala insatser.

Enligt Maria Backe kommer länsstyrelsen under hösten att bland annat ordna en rad informationsmöten som riktar sig till olika yrkesgrupper som kan komma i kontakt med sexköpare och kvinnor som utsätts för trafficking. Dit hör till exempel taxibranschen, rederier, hotell och restauranger.

På mötena ska de som arbetar i branscherna informeras om vilka lagar och regler som gäller och var man kan vända sig om man misstänker att någon är utsatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista