Kvinnor oftare sjuka än män

I samtliga kommuner i Stockholms län är sjukskrivningstalen högst bland kvinnor. Den genomsnittliga kvinnan i länet var sjuk 20 dagar under förra året. För männen var motsvarande siffra 12 dagar.
Det visar siffror från Riksförsäkringsverket. Kortare sjukskrivningar som inte rapporterats till Försäkringskassan finns inte med i statistiken. Att kvinnorna är sjukare än männen beror till stor del på att kvinnor jobbar i branscher där det varit stora försämringar i arbetsmiljön de senaste tio åren, det gäller framför allt vård, skola och omsorg. Men kvinnor inom den offentliga sektorn har inte alltid mått dåligt. Sjuksköterskor och lärare har länge tillhört de friskaste yrkeskategorierna, men de är hos dem som sjukfrånvaron ökat mest de senaste åren, säger Annika Härenstam, forskare på Arbetslivsinstitutet, till Radio Stockholm. Radio Stockholm granskar i veckan ohälsa och sjukskrivningar bland länets invånare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".