Läkarmottagning för gömda och asylsökande flyktingar. Foto: Ingvar Karmhed /Scanpix.
stockholms län

Landstinget ger vård till gömda flyktingar

Stockholm är ett av de landsting som ger vård till flyktingar som gömmer sig i Sverige, trots att flyktingar bara att rätt till akutvård. Regeringspartierna kan inte kan komma överens om vilken vård gömda flyktingar ska ha rätt till.

Det handlar om dom flyktingar som gömmer sig i Sverige, antingen för att dom har fått avslag på en asylansökan, eller för att dom aldrig har anmält sig till myndigheterna.

Enligt migrationsverket handlar det om mellan 10 000 och 40 000 människor. Dom har bara rätt till den allra mest akuta vården. Det betyder till exempel att en aggressiv cancersjukdom inte ger rätt till vård.

Ekots kartläggning visar att det finns en stor frustration ute i landstingen över att regeringen inte kan komma överens i den här frågan. Kristdemokraterna har länge drivit på, men framför allt moderaterna har bromsat. Ännu har man inte ens lyckats komma överens om direktiven till en utredning i frågan. Nio av 21 landsting har därför antagit egna regler.

Det här betyder till exempel att papperslösa barn i Sverige inte har samma rätt till vård som andra barn. I praktiken skulle knappast någon läkare neka att ta emot ett cancersjukt barn, men dom saknar alltså laglig rätt att få hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".