stockholms län

Färre sittplatser i nya t-banevagnar

Tunnelbanevagnar enligt amerikansk modell, nästan helt utan sittplatser, ska prövas i Stockholm redan om drygt en månad.
Orsaken är att SL vill hitta nya metoder att frakta så många passagerare som möjligt i rusningstrafiken.

I mitten av januari drar försöket igång - fyra ordinarie tunnelbanevagnar ska på prov möbleras om - i realiteten innebär det att de blir av med alla sittplatser utom några få på varje långsida - och i varje ände på tunnelbanevagnen blir det ett eller möjligen två fällbara säten.
Resultatet - en tunnelbanevagn, som närmast för tankarna till tunnelbanan i New York, för övrigt har projektet fått arbetsnamnet ”amerikavagnen”. Med stora öppna ytor, och mest ledstänger för de stående passagerarna att hålla sig i.
SL:s teknikchef Johan von Schantz säger till Radio Stockholm att försöket ska pågå i mellan fyra och sex veckor för att sen utvärderas.
Det SL främst vill få reda på är nya sätt att så bra som möjligt kunna frakta stora mängder passagerare i kraftig rusningstrafik - och hur vagnarna i så fall ska se ut.
Exakt hur många passagerare det går att få ombord i amerika-vagnarna det finns det än så länga bara teoretiska siffror på. Vad passagerarna tycker kommer förmodligen snabbt att visa sig då de nyinredda vagnarna sätts i trafik i januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".