Täby och Nacka

Bra kontroll av företag

Täby och Nacka kommun tillbakavisar mycket av den kritik som fackförbundet Kommunal riktar mot kommunernas tillsyn av de privata företagen inom förskola och äldreomsorg.

Granskningen som Radio Stockholm kunde berätta i söndags visar bland annat att vart femte företag har anmärkningar för obetalda skatter eller moms och många har låga pensionsinbetalningar till sina anställda.
Men kommunalrådet i Täby moderaten Leif Gripestam tycker att de kontrollerar sina privata företag bra.
Täby kommun begär in varje år verksamhetsberättelser och kontrollerar att företaget betalar in skatt och avgifter. Nacka kommun anser också att deras kontroll av de privata företagen inom äldreomsorgen och förskolan fungerar säger kommunalrådet kristdemokraten Jan-Erik Jansson.
Enligt Kommunals granskning så har vart femte av de privata företagen inom äldreomsorgen eller förskola anmärkningar för obetalda skatter, moms eller skulder till stat kommun eller enskilda. En tredje del redovisar låga, mindre än tre procent, eller inget i pensionskostnader för sin personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista