Oklart om trängselpengarna går till Stockholm

Det blir ingen garanti för att alla pengar som staten får in i trängselavgifter går tillbaka till Stockholms kollektivtrafik. Majoriteten i Stockholmsberedningen vill i stället att trängselavgifterna ska gå in i statskassan, och att riksdagen ska anslå motsvarande summa till Stockholmsregionen. Detta oroar folkpartisten Andres Käärik.
Folkpartisten Andres Käärik i Stockholmsberedningen säger att det skulle vara bättre med en specialdestinerad skatt, något som skulle innebära trängselavgifterna garanterat skulle gå tillbaka till Stockholmsregionen. Men det säger alltså en majoritet i beredningen nej till. -Det är upprörande att man inte vill skapa den här typen av garantier när det faktiskt finns möjligheter, säger Käärik till Radio Stockholm. Socialdemokraternas länsrepresentant i StockholmsberedningenTommy Waidelich ser dock ingen fara för att pengarna från de framtida trängselavgifterna skulle hamna i andra delar av landet. -Jag tycker mig ha fått såna signaler från regeringen, både offentligt och i övrigt, att om det ska införas trängselavgifter så ska pengarna tillbaks till regionen, säger Waidelich till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".