Regler kringgås för HIV-sjuka

Flera sjukhus i Stockholms län bryter mot lagen för att kunna ge långsiktig behandling till HIV-sjuka illegala invandrare. Enligt reglerna ska dessa patienter bara behandlas akut eftersom dom formellt inte tillhör det svenska sjukvårdssystemet, men på olika sätt kringgås dessa regler för att kunna hjälpa patienterna.
En behandling kostar omkring 100.000 kronor per år och totalt rör det sig om ett 30-tal patienter i landet, varav ett 20-tal finns i stockholmsområdet. För att kunna ge alla samma behandling har Karolinska sjukhuset sedan en tid ett eget konto för att betala för behandlingen av patientgruppen som inte finns med i sjukvårdsystemet. Pengarna tas från infektionsklinikens budget och eftersom inte ny medicin får beställas till patienterna används överbliven medicin. - Vi tycker inte att det är etiskt försvarbart att behandla patienterna olika. Vi har talat med sjukhusdirektören och hon anser också att man av humanitära skäl måste ge behandling även i öppen vård. Då fick vi tillåtelse att ta hem medicinerna till mottagningen, säger Knut Lidman, infektionsläkare vid Karolinska sjukhuset, till Radio Stockholm. Radio Stockholm har tidigare berättat att Huddinge Sjukhus, Karolinska sjukhuset och Södersjukhuset, kräver att reglerna för behandling av HIV-positiva illegala invandrare ses över.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".