Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i polisers arbetsmiljö

Poliserna upplever att det finns stora brister i derasarbetsmiljö. Det visar en rapport som polisförbundet presenterar idag. Fler sjukskrivningar på grund av stress på jobbet och svårigheter att diskutera problem med arbetsgivaren, är några punkter i rapporten.
Det är Statistiska Centralbyrån som gjort undersökningen på uppdrag av Polisförbundet. Drygt 3 000 poliser har fått frågor om sin arbetsmiljö och resultatet visar alltså på en rad allvarliga brister. Över hälften av poliserna har gått till jobbet minst någon gång den senaste tiden trots att de borde ha varit sjukskrivna. Var tionde polis har under det senaste året varit sjukskriven till följd av trötthet och stress orsakad av arbetet. Det är en fördubbling jämfört med 1997. Fyra av tio poliser uppger att de är tvungna att dra in på lucher, arbeta över eller ta med jobbet hem minst ett arbetspass i veckan. Rapporten visar också på problem i relationen mellan poliser och arbetsledning. Fyra av tio säger att de sällan eller aldrig kan diskutera svåra upplevelser de varit med om i arbetet och kritiska synpunkter möts ofta av ovilja från myndighetsledningen. I en kommentar till rapporten säger Polisförbundets ordförande Jan Karlsen att det nu är oerhört viktigt att man vågar debattera och synliggöra ledarskapet inom polisen. Både vanliga poliser och chefspersoner behöver mer stöd för att organsiationen ska fungera bättre, enligt Jan Karlsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".