Barnmorskor förvånade över att gravida dricker

Många barnmorskor har en felaktig uppfattning om gravida kvinnors alkoholvanor. Det säger Mona Göranssson som själv är barnmorska och som ingår i det forskarteam som studerat gravida kvinnors alkoholvanor. Studien visar att nästan en tredjedel av alla gravida kvinnor i Stockholms län regelbundet dricker alkohol under graviditeten.
Mona Göranson och de andra forskarna har intervjuat 1 200 gravida kvinnor från Stockholms län. 30 procent av dem säger att de regelbundet dricker alkohol under graviditeten. Oftast dricker de inte mycket, men Mona Göranson är ändå oroad: -Ja, vill det sig riktigt illa så får ju barnet skador av alkoholen. Det vi är mest oroliga för är skador på det centrala nervsystemet, säger Mona Göransson. Nästan alla har druckigt i början av graviditeten innan de vetat om att de är gravida, men då är det inte lika känsligt för så tidigt i graviditeten är fostret mera skyddat, enligt Mona Göransson. Men nästan var tredje kvinna fortsätter alltså att dricka trots att de vet att de är med barn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".